(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl
Direct naar: Agenda
20 sep

vrijdag 20 september 2019, 20.00 uur

Lezing Vogelzang in de muziek door Ton Oudshoorn - Galerie Windkracht 13
Op vrijdag 20 september organiseert Vogelwerkgroep Den Helder e.o. de lezing 'Vogelzand in de muziek' door Ton Oudshoorn in Galerie Windkracht 13.


Vogelzang is in de loop der eeuwen een geliefde inspiratiebron voor componisten van klassieke en popmuziek geweest. Veel bekende en minder bekende componisten hebben de zang van vogels op de één of andere manier in hun composities verwerkt. Tot in de twintigste eeuw deden ze dit door de zang van vogels via muziekinstrumenten weer te geven (bijvoorbeeld de koekoek in de Vier Jaargetijden van Vivaldi). Daarna konden ze ook geluidsopnamen in hun composities verwerken (bijvoorbeeld The Beatles in Blackbird). Met de komst van de computer was het zelfs mogelijk om het geluid van vogels te manipuleren. Het luisteren naar zulke composities leert ons veel over muziek, maar ook over vogelzang. In de lezing van Ton Oudhoorn worden muziekfragmenten steeds vergeleken met echte opnamen van vogels.

Ton Oudshoorn heeft een fysische opleiding genoten. Hij was eerst leraar in het voortgezet onderwijs, daarna adviseur bij een landelijk pedagogisch centrum. Zijn grootste hobby’s zijn muziek en vogels. Sinds zijn pensionering in 2007 verricht hij een studie naar de rol van vogelzang in de muziek en geeft hij lezingen onder meer voor ouderenbonden, natuur- en milieuverenigingen. Hij onderhoudt een blog op internet http://vogelzang-in-muziek.blogspot.nl/

Locatie: Galerie Windkracht 13 aan de Weststraat 107-109 te Den Helder
Start lezing: 20.00 uur
Kosten: € 2,00 voor leden en € 3,00 voor niet-leden. Tot en met 25 jaar is de toegang gratis.< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.