(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl
Direct naar: Agenda
21 okt

zondag 21 oktober 2018, 9.00 - 12.00 uur

Vogelonderzoek live meemaken

In het najaar is er volop activiteit in de vogelwereld: veel soorten maken een lange reis om in warmere gebieden te overwinteren. Onderweg stoppen ze om uit te rusten en bij te eten . Eén van de belangrijkste manieren om meer over (trek)vogels te weten te komen is door het ringen van vogels. Vandaag zal vogelringer Klaas van den Berg vogels ringen in Mariëndal. Heeft u altijd al willen weten hoe dit in zijn werk gaat? Kijk dan mee over de schouders van Klaas tijdens zijn werkzaamheden!

Doelgroep/kosten: iedereen, vooraf aanmelden is niet nodig, de activiteit is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door Landschap Noord-Holland. Op de ringtafel is een donatie pot aanwezig.

Extra informatie

Klaas van den Berg werkt tussen 9.00 en 12.00 op de plek bij de levende heg bij het toegangshek naar struingebied Mariëndal tegenover parkeerplaats Duinoord. Deze plek is strategisch geschikt, omdat het op deze plek het meest waarschijnlijk is dat trekvogels die de kust volgen op deze plek landen om te eten en te rusten. We verwachten kleine zangvogels, merels, lijsters, koperwieken en dergelijke.

Tussen 9.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers op eigen gelegenheid naar de ringplek lopen of fietsen door de routebordjes te volgen.
Om 9.00, 9.30, 10.00, 10.30, 11.00 en 11.30 uur is het mogelijk om samen met een vrijwilliger van de Vogelwerkgroep Den Helder e.o. naar de ringplek te lopen. Het is ongeveer 10 minuten lopen.
Op de ringplek kunt u zelf beslissen hoe lang u blijft en wanneer u weer terug wandelt naar De Helderse Vallei.

Bezoekers kunnen niet bij de mistnetten komen, maar wel bij de ringtafel om daar de vogeltjes te zien. Klaas en helpers zullen daar een aantal onderzoekjes doen en de vogels voorzien van een ring met een uniek nummer. Door deze gegevens te noteren en de individuele vogels te volgen door middel van het unieke ringnummer, wordt veel informatie verkregen over het leefgebied, de trekroutes en doodsoorzaken van de vogels. Zo wordt er op dit moment bijvoorbeeld onderzocht of klimaatverandering invloed heeft op de vogeltrek en verspreiding van vogelsoorten.

De activiteit is gratis.

Combineer deze activiteit met een bezoek aan het Vogelasiel of een heerlijke herfstwandeling

Speciaal vanwege deze activiteit is ook Vogelasiel De Paddestoel geopend voor publiek tussen 10.00 en 12.00 uur. Breng zeker ook het asiel even een bezoek.

De ringlocatie bevindt zich bij knooppunt 95 van het wandelnetwerk Noord-Holland.
Vanaf hier kunt u heerlijk wandelen door het struingebied, de duinen of het bos.
Kijk voor inspiratie en routes op deze pagina.

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.