Turn on Javascript!
(0223) 61 25 55 Turn on Javascript!
Direct naar: Agenda Foto's Nieuws Twitter

< terug naar het overzicht

Noordzeedag

Noordzeedag

Den Helder ligt aan de Noordzee. Het meeste zeeleven blijft onzichtbaar onder water, maar af en toe zien we bijzondere dieren voorbij zwemmen. Ontdek alles over de Noordzee bij De Helderse Vallei!

Op zondag 25 februari organiseert De Helderse Vallei tussen 11.00 en 16.00 uur een ‘Noordzeedag’ met diverse activiteiten. De Noordzee is een zee vol leven. De meeste dieren die er leven, zoals wormen, kreeftachtigen en schelpdieren, houden zich verborgen in holen en gangen onder het bodemoppervlak. Op de bodem leven garnalen, krabben en zeesterren en in de zee zwemmen vele vissen en zeezoogdieren zoals bruinvissen en walvissen.

Tijdens de Noordzeedag is de hele dag het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn aanwezig bij De Helderse Vallei. Het team van experts van SOS Dolfijn staat dag en nacht paraat om te helpen wanneer walvissen, dolfijnen of bruinvissen in nood op het strand terecht komen. In het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn kan je alles ontdekken over het werk dat deze experts doen. Je leert welke walvissen er in de Noordzee leven, wat ze eten en welke gevaren ze tegen komen. In het veldhospitaal zie je hoe er voor een zieke dolfijn of bruinvis wordt gezorgd. Kinderen die het Reizende Walvisziekenhuis bezoeken, ontvangen een Doe-boekje met hierin vragen en opdrachten en een leuke sticker als ze alle vragen goed beantwoorden.

Tijdens de Noordzeedag geeft Mardik Leopold, marien bioloog bij Wageningen Marine Research, van 11.00-12.00 uur een interessante lezing over bultruggen en potvissen. Opvallend is namelijk dat er tegenwoordig steeds vaker grote walvissen voor de Nederlandse kust, en als het tegen zit, óp de kust gezien worden. Onlangs zwom er een bultrug dagen lang rond in de haven van Den Helder. Is zo’n dier verdwaald en ten dode opgeschreven of redt hij zich hier prima? Mardik Leopold heeft op al deze vragen een antwoord.


In de middag organiseert Landschap Noord-Holland van 13.00 tot 14.30 uur een excursie over duin en strand, waarbij informatie gegeven wordt over het leven in en rond de Noordzee. De wandeling start vanaf het parkeerterrein bij steakhouse Duinoord (Jan Verfailleweg 622 in Den Helder).

Kinderen kunnen hun Noordzee ontdekkingen verwerken in een zandkleurplaat in het bezoekerscentrum. Iedereen is van harte welkom op de Noordzeedag, de toegang is gratis en ook het Walvisziekenhuis mag gratis bezocht worden. Aan de activiteiten zijn kosten verbonden: de lezing kost € 2,50 per persoon, het maken van een zandkleurplaat kost € 1 per stuk en de excursie kost € 2,50 per persoon. De opbrengsten van de zandkleurplaat komen ten goede aan SOS Dolfijn.

Voor de lezing en excursie kunt u zich van te voren aanmelden.

Programma Noordzeedag:
11.00-16.00 uur: Bezoek het Reizende Walvisziekenhuis van SOS Dolfijn (gratis)
11.00-16.00 uur: Zandkleurplaat maken over de Noordzee (in het bezoekerscentrum, € 1,00 p.s.; de opbrengst komt ten goede aan SOS Dolfijn)
11.00-12.00 uur: Lezing over bultruggen en potvissen (in het bezoekerscentrum, voor volwassenen, € 2,50 per persoon, graag vooraf aanmelden klik hier!)
13.00-14.30 uur: Excursie over duin en Noordzeestrand (vertrek vanaf Steakhouse Duinoord, geschikt vanaf 6 jaar, € 2,50 per persoon, graag vooraf aanmelden klik hier!)

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.