(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl
Direct naar: Agenda Foto's Nieuws Twitter

< terug naar het overzicht

Samen opschonen

Samen opschonen

Het is een nog steeds groeiend probleem… zwerfafval. Gelukkig kunnen we daar samen iets aan doen! Wordt Supporter van Schoon en doe mee met de Landelijke Opschoondag.

Op zondag 23 maart vindt de 17e editie van de ‘Landelijke Opschoondag’ plaats. Het thema dit jaar is ‘iedereen doet mee’ en dat betekent dat jong en oud in actie komt voor een schone buurt. In een schone omgeving voel je je gelukkiger en veiliger. En natuurlijk is schoon beter voor het milieu. Meedoen is eenvoudig… je steekt simpelweg je handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen voor een schone buurt. Samen meedoen maakt het natuurlijk leuker, via www.supportervanschoon.nl kun je je eigen opschoonactie aanmelden, zodat andere buurtbewoners samen met jou aan de slag kunnen.

Ook bij De Helderse Vallei wordt een Opschoonactie georganiseerd op 23 maart. Tussen 10.30 en 15.00 uur kunnen bezoekers zich melden bij de balie in het bezoekerscentrum. Ze lenen gratis een afvalknijper (zolang de voorraad strekt) en afvalzak en kunnen daarna tot 16.00 uur zelf de natuur rondom De Helderse Vallei intrekken. Er zijn plekken genoeg om op te ruimen: de Donkere Duinen, het openluchttheater, het parkeerterrein, de Grafelijkheidsduinen, Mariëndal of het strand. Elk stukje opgeruimd afval telt. Vooraf aanmelden om deel te nemen is niet nodig.

Maar… wat is het eigenlijk, zwerfafval? En waarom is het een probleem? Zwerfafval is de verzamelnaam voor al het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes. Afval dat niet goed wordt weggegooid, blijft rondzwerven. Op straat, in het park, op het strand en zelfs in zee. En dat duurt soms langer dan je denkt. Een banenschil blijft een jaar rondzwerven voordat die verteerd is en een plastic flesje oneindig. Natuurlijk brengt dat risico’s mee voor het milieu. Dieren eten het afval op en worden ziek of overlijden omdat ze het niet kunnen verteren. Niemand wil leven op een afvalberg, toch? Meer informatie over zwerfafval is te vinden op: https://www.supportervanschoon.nl/over-zwerfafval/

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.