(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl
Direct naar: Agenda Foto's Nieuws Twitter

< terug naar het overzicht

Het Groene Lint

Het Groene Lint

Groen is gezond! Steeds meer onderzoeken wijzen dat uit, terwijl steeds minder mensen naar buiten trekken. Daar wil De Helderse Vallei verandering in brengen.

Daarom heeft De Helderse Vallei begin 2015 contacten gelegd met De Troubadour (Esdégé-Reigersdaal), De Omring, Zorggroep Tellus, buurtbewoners, gemeente Den Helder en de Woningstichting Den Helder om met hen door te praten over dit dilemma. In samenspraak met alle partijen is het voorstel voor ‘Het Groene Lint’ ontstaan. ‘Het Groene Lint’ bestaat uit 5 verschillende wandelroutes door het groen en langs groene initiatieven in Nieuw Den Helder. Het aanleggen van de routes is mogelijk gemaakt door subsidie van het ‘Betrekken bij Groen Fonds’ van Provincie Noord-Holland en ‘Convenant Wijkaanpak-Plus’ van gemeente Den Helder en de Woningstichting Den Helder. Ook gemeente Den Helder is enthousiast over ‘Het Groene Lint’ en heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van markeringen op de weg als aanduiding van de routes en heeft op een aantal plaatsen gezorgd voor het aanpassen van de stoepen, zodat ook met rolstoelen de stoepen op- en afgegaan kunnen worden.

Op 2 november 2015 zijn de symbolen op de weg aangebracht, zodat de routes makkelijk gevolgd kunnen worden. De routes zijn bestemd voor iedereen en geschikt voor gebruik met rolstoel/kinderwagen! Betrokken zijn bij groen is belangrijk voor de gezondheid van ieder mens. Voor ouderen en mensen/kinderen met een beperking zijn er soms drempels om naar buiten te gaan. De routes van ‘Het Groene Lint’ lopen daarom langs diverse woon- en verblijfvoorzieningen alsmede langs diverse scholen en kinderopvanglocaties, met als doel om de drempel om naar buiten te gaan te verlagen. Alle routes zijn ‘rond’, dat wil zeggen dat door het volgen van de symbolen de wandelaar uiteindelijk weer op het startpunt uitkomt. Dit maakt dat de routes ook goed te volgen zijn door mensen die niet bekend zijn in Den Helder en toeristen.

De vijf routes worden op de weg aangeduid met een eigen kleur en een natuursymbool (een boom, bloem, vogel, vlinder en blaadjes) en lopen onder andere door het Duinpark, naar De Helderse Vallei, door de FalgaTuinen, langs de schoolbuurttuin aan de IJsselmeerstraat en door het park achter zwembad ‘t Heersdiep.

Routebeschrijvingen Het Groene Lint:


< terug naar het overzicht
  • Wandelroute 1 Het Groene Lint: Vlinder
  • Wandelroute 2 Het Groene Lint: Blad
  • Wandelroute 3 Het Groene Lint: Bloem
  • Wandelroute 4 Het Groene Lint: Vogel

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.