(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl
Direct naar: Agenda

< terug naar het overzicht

Wandel- en fietsroutes

Wandel- en fietsroutes


Wandelen

Wandelnetwerk Noord-Holland
Bij de entreepoort van De Helderse Vallei vindt u het startpunt van diverse wandelroutes door Den Helder. U kunt die routes eenvoudig langs bewegwijzeringspaaltjes volgen:

  • De groene Mariëndalroute (2,15 km) is een korte verkenning van deze beboste vallei.
  • De blauwe Donkere Duinenroute (6,1 km) loopt over de 17e-eeuwse Zanddijk en de zeereep en door het Donkere Duinenbos.
  • De rode Grafelijkheidsduinenroute (8,72 km) loopt langs de zeereep naar Fort Kijkduin in Huisduinen. Terug via de oostrand van de Grafelijkheidsduinen en het Donkere Duinenbos.
  • De oranje Koegrasroute (9,4 km) loopt door de bollenvelden van polder Koegras naar strandslag De Zandloper in Julianadorp aan Zee. Terug door de Noordduinen.
  • De gele Nolletjesroute (11,4 km) brengt u bij de Liniedijk en de groene ravelijn van Fort Dirksz. Admiraal van de Stelling van Den Helder. Verder nog naar de golvende kwelderduintjes of ‘nollen’ bij station Den Helder-Zuid.
  • De zwarte Helderse Valleiroute (2,63 km) verkent de zuidrand van het duingebied en het aangrenzende natuurgebied Mariëndal.

Bovenstaande routes zijn aangesloten op het Wandelnetwerk met diverse wandelroutes door de omgeving. Een informatiebord hierover staat op de parkeerplaats bij De Helderse Vallei, u kunt de route informatie en plattegrond ook hier inzien.
Of download hier de printbare informatie.

Waddenwandelen
Bij De Helderse Vallei vindt u daarnaast routebordjes die u leiden langs de route van het Waddenwandelen.
Waddenwandelen is ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijden van Werelderfgoed Waddenzee.

Noordhollandpad
Natuurlijk kunt u Den Helder ook ontdekken door het Noordholland pad te wandelen. Deze gemarkeerde langeafstandswandelroute (270 km) loopt in 13 etappes van de vuurtoren (bij De Cocksdorp) op Texel naar Huizen in Het Gooi. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 3 loopt van Den Helder naar Julianadorp en heeft een lengte van 15 km. In deze route wordt gestruind door bollenvelden en kwelderduintjes.

Het Groene Lint
Voor informatie over de wandelroutes van Het Groene Lint (geschikt voor gebruik met rolstoel/kinderwagen), klik hier!

Gezond natuurwandelen
De werkgroep Gezond Natuur Wandelen organiseert wekelijks een gratis, aantrekkelijke, laagdrempelige, door vrijwilligers begeleide wandeling van +/- een uur langs groene routes. De wandeling start elke zaterdag om 09.00 vanaf het parkeerterrein bij De Helderse Vallei. De wandelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die meer willen bewegen, maar iedereen die wandelen met een groep leuk vindt, is van harte welkom. Deelname is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig. Na afloop van het wandelen is er voor degenen die dat leuk vinden gelegenheid om samen een kopje koffie/thee te drinken bij De Helderse Vallei (€ 1 per kopje). Meer informatie is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl


Fietsen

Tussen De KlimVallei en het Openluchttheater loopt dwars door het recreatiegebied een ATB-route en een fiets- en kanoroute.

Bezoekers kunnen een gratis fietsroute bij De Helderse Vallei ophalen, waarin fietsroutes staan beschreven van 12, 18 en 26 km die leidt langs diverse mooie plekken in Den Helder. Deze fietsroute is ook verkrijgbaar met opdrachten voor kinderen voor onderweg!

Op ons parkeerterrein bij de stoplichten staat een bord van het Fietsknooppuntennetwerk, dit is knooppunt 2. Hiermee kunnen bezoekers een eigen route door Den Helder en omstreken uitstippelen. Ook de Landelijke Fietsroute (LF1) loopt door Den Helder.
Via deze link is ook informatie over fietsroutes te downloaden.

Op route.nl zijn ook routes van bezoekers door De Helderse Duinen te vinden.

Landschap Noord-Holland ontwikkelde ook een fietsroute rondom Den Helder, klik hier.

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.