(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl

< terug naar het overzicht

Duurzame tasjes en inpakpapier

Duurzame tasjes en inpakpapier

Tasjes van agri-restafval

Wij gebruiken vanaf nu in onze winkel Natural Bag-tasjes! Deze zijn gemaakt van PaperWise, een speciaal papier waar geen bomen voor zijn omgehakt mét dezelfde hoogwaardige kwaliteit als traditioneel papier. Nieuwsgierig? Lees in de alinea 'Achtergrond PaperWise' meer!

Inpakpapier van gerecycled materiaal
Naast de Natural Bag-tasjes gebruiken we ook gerecyclede inpakzakjes. Al jaren maken onze vrijwilligers inpakzakjes van oude natuurtijdschriften, waarmee we kleine cadeautjes kunnen inpakken. Daar zijn nu ook grotere inpakzakken bijgekomen, zodat we hiermee ook grotere artikelen kunnen inpakken en we helemaal geen papieren zakjes meer hoeven in te kopen. De dagbesteding van Esdégé-Reigersdaal helpt de vrijwilligers hier bij. Onze bezoekers worden er blij van; wij en de natuur ook! Wil je weten hoe wij dat doen en heb je interesse in het verkrijgen van onze mallen? Neem dan contact met ons op.

Achtergrond PaperWise
De Natural Bag-tasjes zijn gemaakt van PaperWise: papier van agri-restafval. Daarmee gaan we eigenlijk terug in de tijd. Want de Oude Egyptenaren wisten het al: om papier te maken hoef je geen bomen om te hakken, zij gebruikten papyrus van de papyrusplant. Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten materialen gebruikt als informatiedragers zoals perkament, kleitabletten, boombast, botten, schelpen etc.

Papier in haar huidige vorm komt van oorsprong uit China. Tot ver in de 19e eeuw was productie van papier veelal kleinschalig en lokaal van aard. Met de industrialisatie en de uitvinding van karton neemt de productie van papier op grote schaal toe. Zo ook de vraag naar de primaire grondstof van papier: cellulose dat onder andere uit bomen gehaald kan worden. Het productieproces om van bomen papier te maken kost veel energie, water en chemicaliën en resulteert in verschillende emissies naar lucht en water. Deze uitstoot kan bestaan uit stikstofoxiden, zwaveloxiden, kooldioxide, koolmonoxide, formaldehyde en fijnstof. Ontbossing is een serieus probleem, zoals onder meer het verlies aan biodiversiteit en erosie. Met herbeplanting ondervang je een deel van de schadelijke effecten van het gebruik van bomen voor papier. Maar dat zou toch beter moeten kunnen? En dat kan!

PaperWise wordt gemaakt van agrarisch restmateriaal zoals bladeren en stengels dat overblijft nadat alle voedselproducten geoogst zijn (o.a. rijst, graan, maïs, suikerriet). Deze biobased grondstof keert jaarlijks terug in tegenstelling tot bomen die tot wel 80 jaar moeten groeien voordat er papier van gemaakt wordt. Door slim gebruik te maken van agri-restmaterialen die anders als ‘afval’ geen waarde hebben, worden schaarse grondstoffen optimaal benut. Daarnaast wordt bespaard op CO2-uitstoot voor de productie van papier en worden bossen beschermd zonder in te leveren op de kwaliteit van het eindproduct. Het resultaat is écht duurzaam kwalitatief hoogwaardig boomvrij papier en karton; terug naar de oorsprong van de grondstof van papier! 

Bron: www.naturalbag.nl


< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.