Terrein & omgeving

Op het terrein van De Helderse Vallei is een overvloed aan natuurlijke speel- en ontdekmogelijkheden voor alle leeftijden en van natuurliefhebbers tot sportieve gasten.
Via een brug kunnen avonturiers zelfs de overstap maken naar natuurgebied Mariëndal, terwijl anderen vanaf onze uitkijktoren kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over de stad totaan Texel. Rondom De Helderse Vallei maken het bosgebied Donkere Duinen, de Grafelijkheidsduinen en het strand een geweldige locatie voor een dag vol ontspanning en avontuur.

Activiteiten

Er is hier voor jong en oud van alles te beleven:

  • Dichtsbijzijnde expeditie ever: Haal in ons Bezoekerscentrum een expeditietas vol materialen op en ontdek dat de natuur echt óveral is.
  • Het Blote Voetenpad: Ervaar tijdens een wandeling de acht ontdekkisten langs het Blote Voetenpad, elk met hun eigen opdrachten en materialen.
  • Speeltoestellen en een uitkijktoren: Er zijn diverse speel- en ontdekplekken aangelegd om te spelen met natuurlijke materialen.  De uitkijktoren laat je over de hele stad uitkijken!
  • Buiten de gebaande paden spelen: Vind je het leuk om buiten te spelen? Hou je van op ontdekking gaan? Kom dan bij ons buiten spelen.
  • Op het terrein zijn een wilde bloementuin, een vogeltuin met een bijenboom, een egelhoop, diverse nestkasten en insectenhotels te vinden.

Een overzicht van onze geplande activiteiten vind je in onze agenda. Kom langs en ontdek de wereld van De Helderse Vallei!

Activiteiten agenda
“Gelegen naast bos, dichtbij het strand en omringd door natuurgebieden, beleef je de natuur van dichtbij!”

Blote voeten pad

Ontdek het Blote Voetenpad, waar je op een unieke manier de natuur kunt verkennen! Trek je schoenen uit en voel de verschillende ondergronden van bos, waddengebied, duin & strand, de Linie, moeras, en meer. Het pad biedt een avontuurlijke wandeling voor jong en oud, compleet met een spannend trekvlot naar Mariëndal, een wiebelbrug van boomstammen, en stapstenen door het moeras. Onderweg kun je gebruik maken van acht ontdekkisten vol leuke opdrachten en materiaal, en geniet je van een actieve en leerzame ervaring in de natuur.

Het Blote Voetenpad is gratis toegankelijk, en geschikt voor kinderen van 4-12 jaar (jongere kinderen onder begeleiding). We vragen slechts een kleine vergoeding van €2,50 per gezin, plus een borg van €5,- (contant en geldig legitimatiebewijs, fiets- auto- of huissleutels). Let op: tijdens het winterseizoen (1 november – 31 maart) is het Blote Voetenpad niet beschikbaar vanwege onderhoud, en zijn het trekvlot en de ontdekkisten buiten gebruik.

Uitleen spullen & speurtochten

Ontdek de natuur met ons gratis uitleenmateriaal! Bij ons in het bezoekerscentrum vind je een scala aan materialen, variërend van boeken en insectenpotjes tot verrekijkers en speurtochten.

Kom langs bij een van onze medewerkers in het bezoekerscentrum en laat je verrassen door ons uitgebreide aanbod aan uitleenmateriaal.

Vossen speurtocht
Haal het opdrachtenboekje dat bij deze speurtocht hoort bij de balie (€ 1,00 per stuk). Ga dan op zoek naar de 10 vossensporen bordjes op het terrein.

Wilde dieren expeditie
Download thuis de Opstapp-app en kies voor de ‘Wilde Dieren Expeditie’. Daarna kun je op zoek gaan naar de negen metalen dierenbeelden die op ons terrein te vinden zijn.

Wandelen & fietsen

Bij de entreepoort van De Helderse Vallei vind je het startpunt van diverse wandelroutes. Je kunt die routes eenvoudig langs bewegwijzeringspaaltjes volgen. We hebben de routes ook om zelf te downloaden, klik dan hier.

Tussen De KlimVallei en het Openluchttheater loopt dwars door het recreatiegebied een ATB-route. Bezoekers kunnen een gratis fietsroute bij De Helderse Vallei ophalen, waarin fietsroutes staan beschreven van 12, 18 en 26 km die leidt langs diverse mooie plekken in Den Helder. Deze fietsroute is ook verkrijgbaar met opdrachten voor kinderen voor onderweg!

Op ons parkeerterrein bij de stoplichten staat een bord van het Fietsknooppuntennetwerk, dit is knooppunt 2. Hiermee kunnen bezoekers een eigen route door Den Helder en omstreken uitstippelen. Ook de Landelijke Fietsroute (LF1) loopt door Den Helder. Via deze link is ook informatie over fietsroutes te downloaden.

Kanoën en suppen

De Kanoroute van Den Helder is een bijzondere doorlopende waterweg en kent verschillende afstanden variërend van drie tot veertien kilometer.

Diverse routes
(die je hier direct kunt downloaden):

Kano & SUP huren
Kano & SUP verhuur en opstappunt is bij De KlimVallei, waar ook geplastificeerde kanoroutekaarten geleend kunnen worden: www.kanoverhuurdenhelder.nl

Openluchttheater

Het theater is in eigendom van gemeente Den Helder. De Helderse Vallei coördineert de voorstellingen in het theater.

Voorstelling organiseren
Scholen, toneel- of muziekverenigingen en bands zijn vrij om het theater in overleg te gebruiken, in onderstaande bijlage staan alle voorwaarden. Lees deze goed door en voorkom verrassingen.  Klik hier voor de plattegrond van het openluchttheater.

Informatie gebruik openluchttheater

Klimmen bij onze buren

Midden in het bosrijke recreatiegebied Mariëndal ligt De KlimVallei. Dit Eco-Klimpark biedt uitdagende hindernissen tussen de boomtoppen op 4 tot 8 meter hoogte, verdeeld over vier lussen met verschillende moeilijkheidsgraden. Of je nu een beginnende of gevorderde klimmer bent, hier kun je genieten van een avontuurlijk dagje uit in de natuur.

Blijf je liever op de grond? De KlimVallei biedt ook andere activiteiten zoals kanoën, suppen, klootschieten en diverse arrangementen. Meer informatie & reserveringen op hun site.

Veelgestelde vragen

Openingstijden

maandag: gesloten
dinsdag: 10.00 – 16.30 uur
woensdag: 10.00 – 16.30 uur
donderdag: 10.00 – 16.30 uur
vrijdag: 10.00 – 16.30 uur
zaterdag: 10.00 – 16.30 uur
zondag: 10.00 – 16.30 uur

Van 1 mei tot en met 30 september zijn het terrein en de stadsboerderij geopend tot 17.00 uur.

Op 5 december sluit De Helderse Vallei om 16.00 uur.

Nee, op maandag zijn we gesloten

Ja, we zijn paas zondag en paas maandag geopend

De Helderse Vallei is gesloten op Koningsdag, 1e Kerstdag, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag.

Bezoekerscentrum

Ja, honden zijn welkom bij De Helderse Vallei, maar dienen te allen tijde aangelijnd te zijn en buiten het dierenplein en de dierenweides te blijven.

Bijna dagelijks krijgen wij het verzoek van particulieren om een dier over te nemen, omdat zij hun konijn, cavia, kippen/hanen, vogels of geitjes zelf niet meer willen of kunnen houden. Wij nemen echter geen dieren aan. Onze dieren leven in bestaande groepen en daar kunnen niet zomaar andere dieren bij geplaatst worden. Indien je een dier hebt die je niet meer zelf kunt houden, dan raden wij je aan om contact op te nemen met een dierenasiel.

Ja, De Helderse Vallei is sinds 19 april 2019 geheel rookvrij. In onze gebouwen, stallen, op het terrein en tijdens onze activiteiten (ook als die plaatsvinden buiten ons terrein) is roken niet toegestaan (ook geen gebruik van e-sigaretten). Wij geven daarmee het goede voorbeeld voor onze jonge bezoekers en zijn op weg naar een rookvrije generatie. Meer informatie op https://rookvrijegeneratie.nl/

Het is ook niet toegestaan om op het terrein of in de gebouwen van De Helderse Vallei alcohol te nuttigen.

Regelmatig vinden wij verloren spullen, zoals jassen, zonnebrillen en speelgoed. Wij bewaren deze goederen 2 weken en daarna brengen we ze naar de kringloop- of de weggeefwinkel. Meer informatie is te krijgen bij de balie in het bezoekerscentrum.

Als je je wilt aanmelden voor een activiteit, klik je op de desbetreffende activiteit in onze agenda.

Als je meer wilt weten over of wilt boeken bij De KlimVallei kun je hier klikken voor meer informatie of bel met 06 19 60 15 00

Als je meer wilt weten over het huren van kano’s, bel dan Kanoverhuur Den Helder (06) 10 86 23 38 of klik hier voor meer informatie en de beschikbare kanoroutes.

Het Blote Voetenpad is te vinden op het terrein van De Helderse Vallei, achter het duurzaamheidscentrum. Het pad loopt om de dierenweide heen en is ongeveer 250 meter lang. Klik hier voor meer informatie.

Ja, in het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei is een koffiecorner aanwezig, waar je terecht kunt voor diverse warme en koude dranken (ook om mee te nemen). Naast de dranken verkopen we ook ijs en diverse hartige en zoete snacks, zoals koeken, appels, rozijntjes en chocolade. Alle producten zijn biologisch. We hebben een soja ijsje in het assortiment en diverse producten zijn glutenvrij.

Ja, door natuurgebied Mariëndal loopt een ATB/mountainbike route.

Ja, in het duurzaamheidscentrum van De Helderse Vallei is het mogelijk om te pinnen om aankopen af te rekenen.

Nee, alle opgezette dieren in de expositie(s) in het centrum en in onze natuurhistorische collectie zijn een natuurlijke dood gestorven. Een preparateur maakt de overleden dieren schoon en zet deze op. De huid met veren of haren is echt, de ogen en de opvulling zijn nep. In ons centrum kun je een voorbeeld zien van hoe een preparateur werkt.