Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei is een plek waar iedereen welkom is voor ontdekkingen en ontmoetingen in de natuur. Hier kun je tijdens onze activiteiten ervaren welke impact jouw gedrag heeft op de toekomst van onze natuurlijke omgeving. In ons bezoekerscentrum staan onze medewerkers klaar om al je vragen te beantwoorden. Bij de balie vind je (gratis) fiets- en wandelroutes en speurtochten voor in de omgeving.

Activiteiten

Er is hier voor jong en oud van alles te beleven:

  • Dichtsbijzijnde expeditie ever: Haal in ons Bezoekerscentrum een expeditietas vol materialen op en ontdek dat de natuur echt óveral is.
  • Een nieuwe stek: Neem gratis plantenstekjes en zaailingen mee voor in je huis in ruil voor zelf meegebrachte stekjes of zaailingen!
  • Het Blote Voetenpad: Ervaar tijdens een wandeling de acht ontdekkisten langs het Blote Voetenpad, elk met hun eigen opdrachten en materialen.
  • Exposities: Ontdek in onze permanente expositie de ons omringende natuurgebieden in vogelvlucht, van duin en strand tot wadden, stelling, moeras en bosgebied. In het ‘Bos Atelier’ vind je een grote historische collectie en regelmatig wisselexposities over diverse onderwerpen.

Een overzicht van onze geplande activiteiten vind je in onze agenda. Kom langs en ontdek de wereld van De Helderse Vallei!

Activiteiten agenda
“Zin om de natuur te beleven?”

Duurzaamheid

Bij De Helderse Vallei willen we graag een steentje bijdragen aan een betere wereld. We moedigen mensen aan om bewuster te leven en duurzamere keuzes te maken. Of het nu gaat om het verminderen van afval, het gebruik van groene energie of het beschermen van onze natuurlijke omgeving, we willen onze bezoekers inspireren en motiveren om samen te werken aan een gezondere planeet voor iedereen. Doe je mee?

Winkel & koffiehoek

Ontdek in onze winkel een scala aan bijzondere ‘pure’ producten met een link naar de natuur. Laat je inspireren en ontdek nieuwe alternatieven waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht. Kom langs en geniet van een duurzaam winkelavontuur: Van biologische streekproducten tot nestkastjes, natuurboeken en andere verrassende cadeaus voor jong en oud. Wij streven ernaar zoveel mogelijk duurzame producten aan te bieden, en met elke aankoop steun je De Helderse Vallei. Dat is winkelen met een goed gevoel!

In onze koffiehoek vind je heerlijke biologische producten, van koffie en sap tot koekjes en ijsjes. We streven ernaar om altijd het beste te bieden en alternatieven aan te bieden die een betere keuze zijn.

Veelgestelde vragen

Openingstijden

maandag: gesloten
dinsdag: 10.00 – 16.30 uur
woensdag: 10.00 – 16.30 uur
donderdag: 10.00 – 16.30 uur
vrijdag: 10.00 – 16.30 uur
zaterdag: 10.00 – 16.30 uur
zondag: 10.00 – 16.30 uur

Van 1 mei tot en met 30 september zijn het terrein en de stadsboerderij geopend tot 17.00 uur.

Op 5 december sluit De Helderse Vallei om 16.00 uur.

Nee, op maandag zijn we gesloten

Ja, we zijn paas zondag en paas maandag geopend

De Helderse Vallei is gesloten op Koningsdag, 1e Kerstdag, 2e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag.

Bezoekerscentrum

Ja, honden zijn welkom bij De Helderse Vallei, maar dienen te allen tijde aangelijnd te zijn en buiten het dierenplein en de dierenweides te blijven.

Bijna dagelijks krijgen wij het verzoek van particulieren om een dier over te nemen, omdat zij hun konijn, cavia, kippen/hanen, vogels of geitjes zelf niet meer willen of kunnen houden. Wij nemen echter geen dieren aan. Onze dieren leven in bestaande groepen en daar kunnen niet zomaar andere dieren bij geplaatst worden. Indien je een dier hebt die je niet meer zelf kunt houden, dan raden wij je aan om contact op te nemen met een dierenasiel.

We nemen ook geen dode dieren of delen daarvan aan.

Ja, De Helderse Vallei is sinds 19 april 2019 geheel rookvrij. In onze gebouwen, stallen, op het terrein en tijdens onze activiteiten (ook als die plaatsvinden buiten ons terrein) is roken niet toegestaan (ook geen gebruik van e-sigaretten). Wij geven daarmee het goede voorbeeld voor onze jonge bezoekers en zijn op weg naar een rookvrije generatie. Meer informatie op https://rookvrijegeneratie.nl/

Het is ook niet toegestaan om op het terrein of in de gebouwen van De Helderse Vallei alcohol te nuttigen.

Regelmatig vinden wij verloren spullen, zoals jassen, zonnebrillen en speelgoed. Wij bewaren deze goederen 2 weken en daarna brengen we ze naar de kringloop- of de weggeefwinkel. Meer informatie is te krijgen bij de balie in het bezoekerscentrum.

Als je je wilt aanmelden voor een activiteit, klik je op de desbetreffende activiteit in onze agenda.

Als je meer wilt weten over of wilt boeken bij De KlimVallei kun je hier klikken voor meer informatie of bel met 06 19 60 15 00

Als je meer wilt weten over het huren van kano’s, bel dan Kanoverhuur Den Helder (06) 10 86 23 38 of klik hier voor meer informatie en de beschikbare kanoroutes.

Het Blote Voetenpad is te vinden op het terrein van De Helderse Vallei, achter het duurzaamheidscentrum. Het pad loopt om de dierenweide heen en is ongeveer 250 meter lang. Klik hier voor meer informatie.

Ja, in het bezoekerscentrum van De Helderse Vallei is een koffiecorner aanwezig, waar je terecht kunt voor diverse warme en koude dranken (ook om mee te nemen). Naast de dranken verkopen we ook ijs en diverse hartige en zoete snacks, zoals koeken, appels, rozijntjes en chocolade. Alle producten zijn biologisch. We hebben een soja ijsje in het assortiment en diverse producten zijn glutenvrij.

Ja, door natuurgebied Mariëndal loopt een ATB/mountainbike route.

Ja, in het duurzaamheidscentrum van De Helderse Vallei is het mogelijk om te pinnen om aankopen af te rekenen.

Nee, alle opgezette dieren in de expositie(s) in het centrum en in onze natuurhistorische collectie zijn een natuurlijke dood gestorven. Een preparateur maakt de overleden dieren schoon en zet deze op. De huid met veren of haren is echt, de ogen en de opvulling zijn nep. In ons centrum kun je een voorbeeld zien van hoe een preparateur werkt.

We nemen geen dode dieren of delen daarvan aan.