(0223) 61 25 55 info@deheldersevallei.nl

< terug naar het overzicht

Tekenkaarten te koop

Tekenkaarten te koop

Sinds kort verkopen wij tekenkaarten! Deze kunnen gebruikt worden om teken veilig te verwijderen en zijn handig op te bergen in de portemonnee. In dit artikel vertellen we meer over dit wonderlijke beestje.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Een teek heeft vier levensstadia:

  • ei
  • larve
  • nimf
  • volwassen teek

In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier (vooral kleine knaagdieren en vogels) of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi), kan de teek ook besmet raken.

Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.

Hoewel een teek soms gevaarlijk kan zijn voor mens en dier, horen ze bij een natuurlijk evenwicht. Zo heeft hij een rol voor de parasitaire sluipwesp. Die legt eitjes in de teek. De jongen die uitkomen, doen zich te goed aan de teek, zodat deze uitdroogt en mummificeert. Ook helpen teken om dierenpopulaties te reguleren, doordat ze virussen en bacteriën met zich meedragen. Die ziektekiemen kunnen immers de zwakkere dieren doden, waardoor de populaties in balans blijven. Zo zijn teken dus ook één van de natuurlijke opruimers!

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.