< terug naar het overzicht

Ontdek het terrein

Ontdek het terrein

Op het terrein van De Helderse Vallei is van alles te doen en te ontdekken!

Blote Voetenpad
Je omgeving verkennen op blote voeten? Dat kan bij De Helderse Vallei! 

Op het Blote Voetenpad ontdek je Den Helder, maar dan in het ‘klein’. Jong en oud ontdekken op blote voeten het bos Donkere Duinen, de Grijze Duinen, de Waddenzee, het boerenland, de Stelling van Den Helder en het moerassige Mariëndal. 
Klik hier voor meer informatie
.

En er is meer...

  • Zo zijn er diverse natuurlijke speel- en ontdekplekken aangelegd, zoals een doolhof van wilgentenen, een stammentraject, een snoepdoolhof, een peuterplek met zandbak, een glijbaan en een vogelnestschommel. Ook een waterpomp en hooiberg zijn aanwezig om uitgebreid met natuurlijke materialen zoals zand, water en stro te kunnen spelen. 
  • Op het terrein zijn een wilde bloementuin, een vogeltuin met een bijenboom, een egelhoop, insectenhotel en diverse nestkasten gecreëerd. 
  • Op het terras bij het centrum is inspiratie te vinden voor het aanleggen van een kruidentuin en moestuinieren. 
  • Windmolenvereniging de Eendragt heeft een kleine windmolen geplaatst bij de dierenweide die schone windenergie levert. 
  • Ook een weerstation, waterpeilbuis en zonnewijzer zijn op het terrein aanwezig.
  • Vanaf De Helderse Vallei kan via een brug de oversteek gemaakt worden naar Mariëndal, waar een speelbos aanwezig is, waar kinderen met natuurlijke materialen heerlijk kunnen spelen.
  • Net buiten het terrein van De Helderse Vallei is een uitkijktoren te vinden, waar vanaf een prachtig uitzicht over de stad te krijgen is!
  • Naastgelegen natuurgebied Mariëndal was altijd al een prachtig recreatiegebied, waar honden los mogen lopen, sporters kunnen hardlopen of fietsen en kinderen lekker kunnen spelen. In 2016 zijn er meer voorzieningen bijgekomen, zoals een spannend onderdeel op het ATB pad, meer bankjes, een speelstrandje en een plek waar je lekker hutten kunt bouwen tussen de bomen in de natuur! 

Het donker beleven op de uitkijktoren
De uitkijktoren van De Helderse Vallei veranderd binnenkort in een 'Starbarn' dankzij het programma 'Donkerte van het Waddengebied', dat is gesubsidieerd door het Waddenfonds

Het programma ‘Donkerte van de Wadden‘ heeft als doel bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren. Dit doel wordt nagestreefd door middel van het creëren van belevingsplekken, zoals Starbarns, en het organiseren van activiteiten die gaan over het belang van donkerte en het behoud van duisternis. De activiteiten die ontwikkeld worden in het Waddengebied beogen lichtvervuiling te verminderen en de flora en fauna die horen bij donkere leefgebieden te versterken. (bron: https://www.mnh.nl/project/donkerte-van-het-waddengebied/)

Op de uitkijktoren bij De Helderse Vallei kunnen bezoekers de donkerte beleven en zich bewust worden van het belang van duisternis. Er worden regelmatig (vleermuizen)excursies georganiseerd in de directe omgeving van De Helderse Vallei om bezoekers te informeren over het belang van het leven ‘s nachts. Op plekken die rust nodig hebben, worden wild-life camera’s opgehangen om op deze manier toch te kunnen zien wat er ‘s nachts leeft. Daarnaast komt er binnenkort in het duurzaamheidscentrum en in de educatieve programma’s meer aandacht voor dit thema.

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.