< terug naar het overzicht

Waar halen we de energie vandaan?

Wat is energie?

Energie is nodig om iets te laten gebeuren. Mensen hebben bijvoorbeeld energie nodig om te bewegen. Mensen halen energie uit voeding. Ook in huis gebruiken we energie, maar dan in de vorm van elektriciteit.

Wat is energie?
Brandstof

Brandstof

Energie is een reactie op verbranding. Om energie te produceren moeten er brandstoffen verbrand worden. In ons lichaam zijn dat suikers en vetten. Voor energie in ons huis kennen we verschillende soorten brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld brandstoffen die heel lang geleden zijn ontstaan uit dode planten- en dierenresten die onder hoge druk zijn opgeslagen in de aarde, zoals steenkool, aardolie en aardgas. Deze brandstoffen kunnen niet opnieuw gebruikt worden als ze opgebrand zijn. Ze kunnen dus op raken. Daarnaast komt er bij de verbranding van deze grondstoffen heel veel CO₂ vrij. Veel sneller dan dat het via een natuurlijk proces zou vrijkomen.

Energie uit de natuur

Tegenwoordig is het gelukkig mogelijk om op energie op te wekken uit bronnen die niet op kunnen raken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de zon met zonnepanelen, de wind met windmolens of door gebruik te maken van waterkracht. Maar ook de warmte uit de aardbodem kun je gebruiken. Dat doe je bijvoorbeeld bij een warmtepomp.

Energie uit de natuur
Groene stroom

Groene stroom

Als je stroom uit de natuur haalt op een manier die de natuur niet schaadt, noem je dat ‘groene stroom’. Toch wordt deze term niet altijd juist gebruikt. Soms mag een aanbieder stroom ‘groen’ noemen, omdat deze in het buitenland bomen plant. De stroom zelf is dan niet echt groen, maar er wordt een tegenprestatie geleverd. Kijk dus altijd goed hoe ‘groen’ de stroom echt is!

Energie besparen

Om de aarde én je portemonnee te beschermen, is het raadzaam om zo min mogelijk energie te gebruiken. Bekijk onze tips hieronder eens om te helpen energie te besparen!

Energie besparen
Duurzame doelen

Duurzame doelen

In 2015 heeft de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ofwel: Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld. Deze doelen vormen de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en zijn van kracht tot 2030. De EU-lidstaten moeten deze doelen meenemen in hun nationale beleid. Ten aanzien van energie is het volgende doel opgesteld:

  • SDG 7: Betaalbare en duurzame energie; verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen

De SDG’s zijn bedoeld om de 3 P’s (people, planet, profit) in balans te krijgen. Een overzicht van en meer informatie over de SDG’s vind je hier: https://www.sdgnederland.nl/ en de uitleg voor kinderen vind je hier: https://schooldagvandeduurzaamheid.nl/junior-global-goals/

De Helderse Vallei

In onze gebouwen en op ons terrein besteden wij op de volgende manier aandacht aan energie:

  • Op het terrein staat achter het duurzaamheidscentrum een windmolen. Deze molen is aan ons geschonken door De Eendragt (https://eendragt-duurzame-energie.nl/) en levert ons duurzame windenergie!
  • Alle lichten in ons gebouw gaan automatisch uit als er geen beweging is
  • Al onze medewerkers zetten elektrische apparaten uit als deze niet gebruikt worden
  • Wij houden onze verwarming laag en zorgen voor goede kleding
  • Wij hebben zonnepanelen op ons dak om stroom op te wekken.
  • Elk jaar doen we mee met WarmeTruiendag, jij ook? Kijk voor meer informatie op https://www.warmetruiendag.nl/
De Helderse Vallei
Leren over energie

Leren over energie

Alles wat we bij De Helderse Vallei doen staat in het teken van duurzaamheid. Onze missie is niet voor niets: ‘De Helderse Vallei draagt bij aan een duurzame omgang met natuur en milieu voor een groene en leefbare omgeving.’

Heb je vragen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via info@deheldersevallei.nl of 0223 612 555.

Energie tips

Natuurlijk zijn er allerlei tips om zuinig met energie om te aan:

  • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is (check op tocht door met een kaars door je huis te lopen)/
  • Zorg ervoor dat er geen apparaten aan staan die niet gebruikt worden; ook niet op de stand by stand.
  • Haal opladers altijd uit het stopcontact.
  • Gebruik energie zuinige apparaten en Led-lampen.
  • Kies voor groene energie.
  • Gebruik een thermostaat die je kunt programmeren, zodat de verwarming automatisch omlaag gaat als je niet thuis bent.
  • Voor meer tips kun je ook contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket: https://www.duurzaambouwloket.nl/
Energie tips
< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.