< terug naar het overzicht

Weet wat je eet

Voedsel

Eten en drinken hebben we allemaal nodig, elke dag. De keuzes die je maakt op gebied van voeding heeft niet alleen effect op je eigen gezondheid, maar ook op de gezondheid van de wereld om je heen!

Voedsel
Biologisch, natuurlijk

Biologisch, natuurlijk

Hoe weet je zeker wat er in je eten zit? Als je het zelf verbouwd! Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, begin klein met wat kruiden of groenten in een pot. Weet je eenmaal hoe het werkt en heb je de ruimte, dan kun je het altijd verder uitbouwen.

Heb je geen zin, tijd of ruimte om je eigen eten te verbouwen? Dan zou je kunnen kiezen voor biologisch, dat is ‘puur natuur’, voedsel. Zo weet je zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen of niet duurzame/onnodige toevoegingen in het eten zitten.

Zoeken naar balans

Duurzaam leven is zoeken naar een balans, want een biologische knoflook uit China is bijvoorbeeld minder duurzaam dan een ‘gewone’ knoflook uit Slootdorp. Goedkoop is niet altijd ongezond, gezond is niet altijd duur. Het is dus altijd een kwestie van afwegen en keuzes maken.

Zoeken naar balans
Natuurlijk, duurzaam

Natuurlijk, duurzaam

Bij het verbouwen en produceren van voeding is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Waar je eten vandaan komt, heeft bijvoorbeeld invloed op de uitstoot van CO₂ en gebruik van energie. Een kiwi die vanuit Australië naar je toegevlogen is, is bijvoorbeeld minder duurzaam dan een appel die in de Betuwe groeide onder onze eigen zon. Koop dus zo veel mogelijk lokale producten, die in de buurt van jouw huis geproduceerd zijn. Kies eerst lokaal, dan regionaal, dan landelijk en als het echt niet anders kan Europees, maar probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat je over de Europese grenzen eet. Maar ook de wijze waarop voeding verbouwd is, is van belang: was daar veel energie voor nodig, omdat het gewas oorspronkelijk in een ander seizoen groeit? Let er dus bijvoorbeeld op dat je groenten en fruit van het seizoen eet. Een Nederlandse tomaat die in de winter in de supermarkt ligt, is verbouwd in een warme kas en dat kost energie en levert uitstoot op.

Fairtrade

Helaas worden er nog steeds te veel mensen uitgebuit bij de productie van (ons) voedsel. Ze werken onder slechte omstandigheden en/of verdienen te weinig aan hun vaak harde werk. Koop daarom fairtrade of andere gecertificeerde producten. Zo weet je zeker dat iemand anders niet geleden heeft om het eten op jouw bord te krijgen.

Fairtrade
Vlees-, zuivel- en plantaardig

Vlees-, zuivel- en plantaardig

De vlees- en zuivelindustrie belast het milieu meer dan de productie van plantaardige producten. Er zijn tegenwoordig gelukkig veel smakelijke alternatieven te krijgen. Zo zijn er vleesvervangers en zijn er ook voor veel zuivelproducten plantaardige alternatieven. Probeer ze eens uit! En kies je wel voor vlees of vis? Let dan op de duurzaamheidskeurmerken.

Verspilling

Onderzoek wijst uit dat we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weggooien en 45 liter drinken door de gootsteen wegspoelen. Dat moet anders kunnen! Probeer afgepast in te kopen en te koken én hou kliekjesdagen of vries wat je over hebt in, zo heb je er later nog plezier van.

Verspilling
En verder…

En verder…

Naast gezonde voeding is het ook belangrijk om voldoende te bewegen, regelmatig te genieten van gezonde buitenlucht én voldoende rust en ontspanning in te plannen. Veel mensen hebben tegenwoordig last van klachten die gerelateerd zijn aan stress. Als je ‘stress’ hebt, reageert je lichaam alsof de situatie gevaarlijk is. Je lichaam maakt het hormoon adrenaline aan, waardoor je spieren zich aanspannen, je hartslag versnelt en je bloeddruk stijgt. Daarvoor heb je energie nodig en daarom ga je sneller koolhydraatrijk (suikerrijk) eten, wat niet zo gezond is. Meer informatie over stress vind je hier: https://youtu.be/FMwu3fjum1g

Duurzame doelen

In 2015 heeft de Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ofwel: Sustainable Development Goals (SDG’s) vastgesteld. Deze doelen vormen de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en zijn van kracht tot 2030. De EU-lidstaten moeten deze doelen meenemen in hun nationale beleid. Ten aanzien van een voedsel zijn de volgende doelen opgesteld:

  • SDG 2: Geen honger - Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw
    Ook in Nederland leven veel gezinnen onder de armoedegrens en zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de voedselbank. Soms is ongezond voedsel goedkoper dan gezond voedsel wat een duurzame en gezonde keuze niet altijd makkelijk maakt.
  • SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie; zorg voor duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

De SDG’s zijn bedoeld om de 3 P’s (people, planet, profit) in balans te krijgen. Een overzicht van en meer informatie over de SDG’s vind je hier: https://www.sdgnederland.nl/ en de uitleg voor kinderen vind je hier: https://schooldagvandeduurzaamheid.nl/junior-global-goals/

Duurzame doelen
De Helderse Vallei

De Helderse Vallei

Ook bij De Helderse Vallei schenken we aandacht aan het onderwerp voedsel, je ontdekt het hier:

  • Op ons terrein is een ‘snoepdoolhof’ aanwezig, waar onder andere rode bessen en bramen groeien. Als ze rijp zijn, mag je er gerust één plukken om eens te proeven!
  • In onze koffiehoek vind je allemaal ‘natuurlijke’ producten, zo uit de natuur, zonder kunstmatige toevoegingen.
  • Ook onze dieren eten allemaal biologisch voer, dus puur natuur!
  • Als je bij ons een vergadering, kinderfeestje of familiedag boekt, krijgen alle genodigden biologisch te eten. Lekker natuurlijk!
  • De producten in onze koffiehoek zijn zoveel mogelijk fairtrade en we proberen zoveel mogelijk lokaal in te kopen.

Leren over voeding

Alles wat we bij De Helderse Vallei doen staat in het teken van duurzaamheid. Onze missie is niet voor niets: ‘De Helderse Vallei draagt bij aan een duurzame omgang met natuur en milieu voor een groene en leefbare omgeving.’

Heb je vragen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via info@deheldersevallei.nl of 0223 612 555.

Leren over voeding
Tips over voeding

Tips over voeding

Natuurlijk zijn er allerlei tips over gezonde voeding. Denk er wel aan dat voeding en dieet persoonsafhankelijk zijn, dus het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen:

  • Eet zoveel mogelijk ‘puur natuur’.
  • Let op de seizoenen, zodat je voedsel uit de buurt komt.
  • Drink voldoende water (+/- 1 ½ liter per dag).
  • Koop fairtrade voeding waar mogelijk.
  • Eet zo min mogelijk suiker en drink zo min mogelijk alcohol.
  • Stel een ‘kliekjesdag’ in, zodat je voedselverspilling tegen gaat.
  • Kies voor vaste ‘vleesloze’ dagen of gebruik een vleesvervanger.
  • Begin een moestuintje.
< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.