< terug naar het overzicht

Konijn of haas

Konijn of haas

Wanneer heeft een konijn of haas hulp nodig?

In een aantal situaties is opvang van (jonge) wilde konijnen en hazen noodzakelijk:

 • Als het konijnenkraamhol werd uitgegraven door een roofdier.
 • Als een kat of hond thuis komt met een jong wild konijn of jonge haas of als een hond of kat het konijn of de haas aangevallen heeft.
 • Als een nest konijnen tevoorschijn komt bij graafwerken op een bouwterrein.
 • Als je er absoluut zeker van bent dat de moeder dood is, bijvoorbeeld door een kat, hond of verkeer.
 • Als konijn of haas niet wegvlucht wanneer je het nadert (met uitzondering van kleine haasjes, die drukken zich vaak plat op de grond als ze benaderd worden). 
 • Verkeersslachtoffers hebben altijd dringend hulp nodig.

Veilig hanteren en transporteren
Konijnen en hazen slaan vaak met hun achterpoten, maar hebben een heel zwakke rug. Ondersteun daarom de onderrug van het dier wanneer je het oppakt.
Leg het dier in een kartonnen doos met kranten, hooi of een handdoek op de bodem en sluit de doos goed af. Een warmwaterkruik helpt om de stress enigszins te verminderen. Vooral hazen zijn heel stressgevoelig. Bedek de kartonnen doos met een deken of handdoek en wees zo stil mogelijk. Geef geen water of voer, de dieren raken dan nog meer gestrest en kunnen zich verslikken.

Let op: hazen en wilde konijnen zijn geen (geschikte) huisdieren! Hoe tam en lief ze ook lijken als ze jong zijn, het blijven wilde dieren bij wie op zekere leeftijd het instinct om de hoek komt kijken. Een haas of wild konijn dat met de oogjes dicht in je hand zit terwijl hij geaaid wordt, is niet ontspannen, maar in shock! Een wild dier kan doodgaan door de gevolgen van die shock: laat hem daarom met rust en raak hem niet onnodig aan.

Jong konijn of haas gevonden?

Wanneer hebben jonge konijnen en hazen geen hulp nodig?

 • Jonge wilde konijnen zijn nestblijvers. Ze worden kaal, blind en doof geboren en hebben geen tanden. De kleur van hun huid is niet roze zoals bij tamme konijnen, maar donker, blauwgrijs. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 50 gram. Na enkele dagen begint de vacht te groeien, na tien dagen gaan de ogen open en na twee weken komen de oren overeind. Jonge wilde konijnen worden meestal met meerderen aangetroffen.
  Schijnbaar 'wees-konijntje': normaal gesproken zal je nooit een nest jonge wilde konijnen vinden, omdat konijnen hun jongen werpen en zogen in een kraamhol onder de grond. Wanneer ze 3 weken oud zijn, komen de jonge konijnen uit hun hol om de omgeving te verkennen en voedsel te zoeken. Laat jonge konijnen daarom met rust, de moeder komt altijd terug!
 • Jonge hazen zijn nestvlieders. Ze worden geboren met een vacht, de ogen zijn open, de oren staan overeind en ze hebben al tanden. Bij de geboorte wegen ze ongeveer 80 tot 100 gram. Jonge hazen worden meestal alleen, soms met 2 of 3 gevonden.
  Schijnbaar 'wees-haasje'
  : jonge hazen worden bijna altijd onterecht opgepakt door 'bezorgde' voorbijgangers. Jonge haasjes worden maar eenmaal per dag door hun moeder gevoerd, zij liggen de hele dag alleen in een veld of op een akker in een klein kuiltje. Laat jonge hazen daarom rustig liggen!

Adres opvangcentrum
Vogelasiel De Paddestoel
Handelskade 10B
1784 MB Den Helder
Telefoon: 0223 - 62 05 86 of 06 - 57072575

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.