< terug naar het overzicht

Wandelroutes

Wandelroutes

Wandelen

Wandelnetwerk Noord-Holland
Bij de entreepoort van De Helderse Vallei vind je het startpunt van diverse wandelroutes door Den Helder. Je kunt die routes eenvoudig langs bewegwijzeringspaaltjes volgen:

  • De groene Mariëndalroute (2,15 km) is een korte verkenning van deze beboste vallei.
  • De blauwe Donkere Duinenroute (6,1 km) loopt over de 17e-eeuwse Zanddijk en de zeereep en door het Donkere Duinenbos.
  • De rode Grafelijkheidsduinenroute (8,72 km) loopt langs de zeereep naar Fort Kijkduin in Huisduinen. Terug via de oostrand van de Grafelijkheidsduinen en het Donkere Duinenbos.
  • De oranje Koegrasroute (9,4 km) loopt door de bollenvelden van polder Koegras naar strandslag De Zandloper in Julianadorp aan Zee. Terug door de Noordduinen.
  • De gele Nolletjesroute (11,4 km) brengt u bij de Liniedijk en de groene ravelijn van Fort Dirksz. Admiraal van de Stelling van Den Helder. Verder nog naar de golvende kwelderduintjes of ‘nollen’ bij station Den Helder-Zuid.
  • De zwarte Helderse Valleiroute (2,63 km) verkent de zuidrand van het duingebied en het aangrenzende natuurgebied Mariëndal.

Bovenstaande routes zijn aangesloten op het Wandelnetwerk met diverse wandelroutes door de omgeving. Een informatiebord hierover staat op de parkeerplaats bij De Helderse Vallei, u kunt de route informatie en plattegrond ook hier inzien.
Of download hier de printbare informatie.

Opstapp app

Jong en oud, alleen of in een groep, iedereen kan met deze app Opstapp! Download gratis de Opstapp app in de Appstore of Playstore. Kies een speurtocht of wandelroute in deze app en ga lekker naar buiten in Noord-Holland. Vanaf het startpunt zoek je met je smartphone locaties waar je een opdracht kunt uitvoeren of informatie krijgt.

Opstapp is een initiatief van De Helderse Vallei. Deze app is mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In Opstapp werken De Helderse Vallei, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Landschap Noord-Holland, Sportservice en Triade samen aan mooie wandelingen en avonturen.

Noordhollandpad
Natuurlijk kun je Den Helder ook ontdekken door het Noordholland pad te wandelen. Deze gemarkeerde langeafstandswandelroute (270 km) loopt in 13 etappes van de vuurtoren (bij De Cocksdorp) op Texel naar Huizen in Het Gooi. De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Etappe 3 loopt van Den Helder naar Julianadorp en heeft een lengte van 15 km. In deze route wordt gestruind door bollenvelden en kwelderduintjes.

Het Groene Lint
Voor informatie over de wandelroutes van Het Groene Lint (geschikt voor gebruik met rolstoel/kinderwagen), klik hier!

Gezond natuurwandelen
De werkgroep Gezond Natuur Wandelen organiseert wekelijks een gratis, aantrekkelijke, laagdrempelige, door vrijwilligers begeleide wandeling van +/- een uur langs groene routes. De wandeling start elke zaterdag om 09.00 vanaf het parkeerterrein bij De Helderse Vallei. De wandelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die meer willen bewegen, maar iedereen die wandelen met een groep leuk vindt, is van harte welkom. Deelname is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig. Na afloop van het wandelen is er voor degenen die dat leuk vinden gelegenheid om samen een kopje koffie/thee te drinken bij De Helderse Vallei (€ 1 per kopje). Meer informatie is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl

< terug naar het overzicht

De Helderse Vallei is mede tot stand gekomen dankzij Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.